C15

Idag har hela dagen gått åt till c15 kursen.  Själva namnet kommer ifrån jordbruksverket "Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2002:57) om veterinärs rätt att förskriva och tillhandahålla läkemedel i anslutning till djursjukvård och djurhälsovård reviderades under 2002. Föreskriften har saknr C15." Det krävs en endags kurs för detta plus praktik och det är väl egentligen för praktiken jag tog kursen. Veterinärstudenter för utbildning enligt föreskriften i trean men jag kände ändå att det kunde vara nyttigt att gå kursen och det var det. Lagar, förordningar och föreskrifter kan man aldrig lära sig för mycket om.

Praktiken ska jag troligtvis göra nästa vecka på en veterinärpraktik här i Uppsala och det ska bli riktigt kul. Bara en dag kvar till sommarlovet och nu måste jag plugga till det allra sista momentet imorgon närmligen tvärgruppsredovisning om Transportprojektet.

Over and out...

Hundträning x 2

Idag har varit en riktig lång dag, med obligatoriska skola, både lunch och middag i skolan. Det har dessutom varit strålande väder och min grupp valde såklart att sitta ute och skriva vilket resulterade i röda armar och ansikte. Det känns nu att det har varit mycket sol och mycket att göra.

Först var det valpträning på skolan som en i klassen ordande och det var mycket lärorikt. När jag har Gizze att träna med glömmer jag lätt bort att Stella också behöver träning och aktivitet och det fick hon verkligen idag. Inkallning, kontaktträning var något av det vi gjorde och visst har hon potetial denna Stella att också bli lydnadshund.

Sedan var det träning på UBK för Gizze och det gick bra men jag kände att jag började bli ordentligt trött och inte kunde ge Gizze bästa förutsättningar men han klämpade på bra. Linförigheten är svår och vi jobbar vidare på positionen. Något jag har kommit på nu på sensate tiden är att det är svårare för Gizze att hålla kontakten i högt gräs   ( eg uppenbart men ändå) och det år då han faller ut ur positionen oftast i alla fall. Så jag ska försöka träna mer på plana underlag för att hjälpa honom.

Tjingeling

Tentamen i Husdjurshygien, etologi och husdjursgenetik

Hua!... detta var nog den mest extrema tentan jag någonsin har skrivit. Husdjurgenetikdelen var en timme lång och det var nog precis minimitiden för en sådan tenta kände hela klassen. Jobbiga uträkningar och frågor där man faktiskt kunde få fel om man svarade fler alternativ än frågan krävde, kändes lite pressat då man inte fick tabba sig.
Husdjurshygiendelen var den mest välskrivna delen tror jag. Frågorna var bra utspridda över ämnet och jag kände att jag hade lärt mig mycket om djurhållning när jag såg tillbaka på tentan. Den delen var 45 min lång vilket också kändes lite på många frågor. Sen kom etologidelen och vilken stress det blev. Sex frågor på 45 minuter borde inte varit något problem om inte frågorna i sig var varsin halv A4 långa!! Vad läraren tänkte när hon skrev sådana frågor kan jag inte svara på men stressigt blev. Det var inte så många som klarade det på 45 minuter så tiden blev förlängd med 10 minuter, oj vad lärarna var generösa, men det klarade jag mig på plus ett puls upp i hundra knyck.

Menmen nu är terminens, även tvåans, sista tenta avklarade och endast tre dagar kvar till sommarlovt,  varav en ska jag spendera i Knivsta på c15 kurs.

Dags att städa efter helgens fest som jag har prioriterat bort p g a ovanstående orsak:)

Nationell utställning i Österbybruk

I lördags var jag och hundarna på utställning i Österbybruk. Stella gick i valpklass och var enda tik där. Detta var hennes kritik "Nice young bitch, good proportions, lines, angles, moves well, good coat, promising. " Den kritiken är jag mycket nöjd med och vi får se vad som väntar i framtiden för denna dam. Jag pratade dessutom med en känd uppfödare av rasen som inte trodde att hennes tänder skulle bli värre än vad de är nu iallafall. Hon sa att tänderna kan fortsätta växa upp till ett år och jag hoppas verkligen att de rättar till sig. Uställningen gick otroligt fort denna gång och Stella slutade BIM-valp, dock var hon ensam i konkurrensen med hanen som blev BIR-valp var riktigt fin. Jag tror att hon kommer växa på sig och bli ännu finare.

Eurovision Song Contest var en riktig flopp och jag orkar inte ens kommentera resultatet. Däremot hade jag en jättetrevlig kväll med tjejerna som jag kommer ihåg istället.

Imorgon har jag tenta i husdjursgenetik, etologi och husdjurshygien så jag måste fortsätta plugga nu. Håll tummarna för mig är ni snälla:)

Resten av Skaraveckan

Torsdag: Besök hos en mjölkkobesättning som var KRAV-godkänd. Det var väldigt intressant och se ett lösdrift- system och överlag är det bättre att köpa KRAV-märkta produkter med den haken att kalven tas ifrån modern efter 4 dagar i KRAV-besättningar jämfört mot konventionell djurhållning då kalven tas ifrån kon redan första dagen. Det är att föradra att ta bort kalven redan första dagen, ko och kalv hinner inte bilda några band och kon tror att kalven var dödfödd och kalven hinner inte präglas på modern. Men det finns fördelar och nackdelar med alla system.

Fredag: Besök i värphönsbesättning. allt jag kan säga är att alla borde köpa KRAV-ägg. Hönorna är frigående med tillgång till bete under större delen av dagen och en vinterträdgård under natten. SKillnaden i pris är inte särskilt stor när det gäller att köpa äggkartong att all borde dtödja en bättre djurhållning. Att köpa äggen är faktiskt det lätta, det svåra är att välja bort bröd och alla processade produkter som innehåller ägg från sämre produktionsformer.
    Under eftermiddagen besökte vi en fårbesättning och även det var mycket lärorik. Lammen hölls i större grupper än t ex grisar och slutsumman av hela veckan är att grisar är de djur som har det sämst under sin korta effektiva livstid. Tänk på att köpa svenskt griskött i alla fall. Utomlands har djuren det ännu sämre med fler djur per kvadratmeter.

Nu är jag hemkommern och helt slut. Bara en vecka kvar på terminen och det är mycket kvar att hinna med.

kram

Skaraveckan

Denna vecka har vi undervisning i Skara i ämnet husdjurshygien vilket och jag updaterar direkt ifrån Skara. Dock har jag dragit på mig en dunderförkylning men ambitiös student som jag är, gäller det att gilla läget och bunkra med alvedon och nässpray.

Måndag: Avresa från Ultuna 7:30. Det var egentligen alldeles för tidigt att gå upp innan sex för att hinna med alla vanlig morgonsbestyr men det var bara att gilla läget. Bussresan toch 4,5 h och det var inte utan träsmak jag kom fram till Skara för att fortsätta dagen i sittande ställning med föreläsningar om slaktkyckling och värphöns. Det var intressant att höra om men det tidigare schemat hade varit bättre då vi skulle ha besökt en slaktkycklingbesättning denna eftermiddag

Tisdag: Förmiddagen spenderades ute på Uddetorps naturbruksgymnasium med föreläsningar om "Inhysning och djurhälsa hos gris". Det roliga med denna vecka är att föreläsarna är så ambitiösa att man vill lära sig mer om just deras och allas ämnen. Det finns så mycket forskning kvar att göra när det gäller inhysning av både svin, nöt och höns. Eftermiddagens händelse var ett besök på en svinbesättning utanför Skara och även det var mycket intressant. Hälsan hos slaktsvin kan förbättras väldigt mycket och det mesta beror av miljön. Ekonomin är väldigt viktig inom genren produktionsdjur och samhället borde verkligen informeras mer om hur maten egentligen kommer till deras bord. Det är konsumetera som i slutändan påverkar produktion och med detta även djurhälsan.

Onsdag: Jag var i den halvan av klassen som idag skulle besöka ett slakteri. Detta slakteri är Skaras största arbetsplats med 750 anställda på 50 olika yrkeskategorier. Om inte det får er att förstå hur stort det var kan jag nämna siffror som att de slaktar 2600 grisar/ dag, per dag bara! 300 nötkreatur och sen vet jag inte hur mycket får de slaktar. Jag visste inte riktigt hur jag skulle reagera när jag kom dit, men jag visste att det var själva avlivningen jag var mest rädd för. Hur den skulle gå till, och man skulle uppleva djurhanteringen. Hantering av köttet handlar om ren livsmedelshygien medans hanteringen av djuren innan kändes mycket viktigare för mig.
       Vi fick börja med att gå in till styckning av svin. Det upplevdes som väldigt konstigt att djuren hängde i rader i taken och en slaktkropp som hänger i bakbenen upplevs som mycket strörre än det levande djuret och väldigt fel. Vi fick se djuren precis från det att de var avblodade tills det att slaktkroppen bara bestod av kött. Det följde löpandeband-principen där sökert trettio arbetare stod i rad för att utföra styckningen. Det var också viktig att bandet aldrig stannade ocg därför hade man olika team som roterade. I samma veva fick vi även se hur nötkreaturen styckades och jag kan lova att en sådan slaktkropp som hänger upp och ner inte är att leka med.
       Vi fick till slut även följa med in i djurstallarna och se bedövning och avblodning. Det som kändes viktigt att ta med sig därifrån var att det är bättre även för nöt att drivas gruppvis fram till bedövning likt det systemet hos gris.
      Eftermiddagen spenderas med föreläsningar om mjölkkor som är målet för morgondagens studiebesök.

Nu är jag så trött som man kan vara efter en sådan dag och ska försöka att dra mig tillbaka till vandrahemmet.

Glöm inte att se Eurovision Son Contest semifinal imorgon med Charlotte Perelli, SVT1 21:00!

Kram


Viltspårskurs

Idag har Gizze och jag varit ute i skogen och spårat viltspår. Hur kul som helst! Gizze var lite fundersam i början och tittade på klöven som om den var farlig men när han förstod att det var belöningen vart han helt till sig. Vi la två spår under dagen. Det första fick vi hjälp med att lägga och det andra la vi helt själva. När vi skulle spåra det första stod Gizze ett tag vid uppsparket och funderade på vad vi ville men sen satte han iväg när han kände bloddoften. Viltspår är en tilläpning av eftersök på vilt vid jakt. Upplägget är att spåra ett blodspår med en klöv i slutet och vårat första spår gick i en stenskog och Gizze hoppade och kämpade tappert och det känns som att vi började med det svåra men då blir allt annat lättare iofs.

Andra spåret fick inte ligga lika länge och han fick tapp flera ggr men det berodde troligvis på att doften fortfarande låg mkt i luften. Men oj vad han arbetade. Nosen låg i backen hela tiden och han kämpade sig verkligen fram till klöven. När vi sedan spårat klart försökte jag få upp intresset för klöven och det gick över förväntan när han var den hund som hade flått sitt ben mest och bar det tillbaka. Fårstå att matte var stolt:)! Nu gäller det bara att träna vidare, målet är givetvis att starta i anlagsklass för viltspår. Det togs några kort under dagen och jag hoppas på att kunna lägga upp några här.

Nä, nu måste jag åka och handla. Ska iväg och grilla och på inflyttningsfest.

Au revoir!

Amöbaspex igår och viltspårskurs imorgon

Igår kom jag hem sent. Dels för att jag hade suttir kvar i skolan och pluggat husdjursgenetik med några kompisar och dels var det amöbaspex. Amöbor är det studenter som ännu inte hunnit få sitt klassnamn nämligen första årskursen. Igår var det deras uppgift att gestalta sitt första år på stutis i bild, film , färg, teater u name it! Det var väldigt underhållande och man känner igen sig i så många situationer trots att vi inte var där:) Alla härliga lärare, fester och middagar. Men jag är ändå tacksam över att jag passerat det stadiet och tillhör en unik årskurs - C O R V E T S !!!!!

Imorgon ska jag och Gizze iväg på viltspårskurs och det ska bli jättekul. Jag lovar att uppdatera imorgon om hur det gick. Dessutom ska jag hem till en kompis och grilla imorgon och efter det blir det inflyttningsfest hos en av sambons kompisar. Mycket att göra men kul blir det!

Hey!

Mycket att göra

Denna vecka har vi sjuukt mkt att göra. Dels ska vi till Skara hela nästa vecka och sen är det ju bara en vecka kvar med tentor och redovisningar, pust! Jag är dock klar med ett projekt och en artikelgranskning, så jag ligger ganska bra i fas men jag skulle absolut ebhöva plugga mer husdjursgenetik.

Nu ska vi, hundarna och jag, iväg på UH-styrelsemöte och träna på ondsdagsträning som har kommit igång igen efter en månads uppehåll.

Ses sen!

Nyutdragna tänder

Nu har alla Stellas mjölktänder åkt åt skogen och det var verkligen på tiden. Veterinären var inte särskilt positiv till att hennes tänder skulle rätta till sig men jag håller hoppet uppe. Jag kan verkligen rekomendera Hellströms veterinärpraktik i Uppsala. Mycket trevlig personal, bra service, billiga och de hade rabatt för veterinärstudenter=)
Dessutom sa veterinär att de ställde upp som C15 praktikplats vilket käns jättekul. Jag tror nog att jag ska gå kursen nu när jag har en praktikplats.

När Stella låg hemma och vilade upp sig var Gizze och jag och tränade på klubben. Det gick väldigt bra nu när vi tränar med leksak. Ställandet fungerar varje gång men det ska ju fungera på tävling också och det är det som är det svåra. Vi tränade tandvisning med ett barn och det gick jättebra. Jag ser verkligen fram emot nästa veckas onsdagsträning.

Sikta högt!

Inte långt kvar nu

 Nu är det bara fyra veckor kvar till sommarlovet varav en vecka ska vi vara i Skara. Den här veckan läser vi husdjursgenetik vilket är riktigt intressant. Nöt-, svin- och fåravel har vi averkat hittils och imorgon blir det häst- och hundavel vilket ska bli ruskigt intressant. Idag var min lillesyster och besökte SLU liksom många andra från hennes skola men det var kul och se henne liksom läraren som hjälpt mig att plugga upp mina gymnasiebetyg. Tack än en gång M!

Imorgon ska jag iväg till veterinären och rycka ut Stellas kvarsittande mjöljtänder. Äntligen! Det är iofs inte så bra för plånboken men vad gör man inte. En incisiv i underkäken håller på att orsaka ett underbett vilket inte får hända. Jag har ju redan en hund med underbett som inte kan ställas ut så jag behöver verkligen inte en till. Uppfödaren är dock positiv och säger att bara mjölktänderna försvinner så kommer de permanenta att flytta sig till rätt plats och jag hoppas verkligen att hon har rätt.

Imorgon efter veterinärbesöket ska vi åka till ubk som anordnar kvällslydnaadstävlingar. Jag ska inte tävla själv ( jag missade anmälningstiden med 2h, surt!) men vi ska titta på några klubbkamrater som ska tävla. Träna med störning är alltid bra så det får bli träning i tävlingsmiljö på tävlingsmässig nivå, men med mycket beröm, gick det ihop?! Iaf ska det bli kul och jag hoppas att Stella veterinärbesök inte tar alltför lång tid.

Kram

Nu måste vi träna ställande i tid och otid

Idag har vi varit på tävling igen men ställandet fungerande inte idag heller. Platsliggningen, fick vi 10 på liksom apportering och inkallning, men när ställandet fortfarande inte fungerar räcker det inte till 1:a pris. jag orkade inte stanna kvar för att få resultatet men det ligger väl runt 150p vilket inte känns så kul längre. Nästa tävling blir på 4/6 på väsby bk och innan dess är det tre onsdagsträningar och det behöver vi för att få till det där ställandet.

Ciao

RSS 2.0