Multi-roadtrip i mälardalen

Den här veckan är jag och hundarna ute och åker och hälsar på släkt och vänner. Resan började mot Eskilstuna där jag träffade en kompis ifrån veterinärprogrammet. Trevlig rundtur och i stan och vid Sundbyholms slott blev det i måndags och det är trevli stad. God mat har det oxå blivit och även gott fika:). 

Idag bar det iväg till Taxinge för att hälsa på lillesyster på hennes jobb. Blev gott fika även där men den tänkta rundvandringen vid Taxinge slott uteblev då det började regna precis när vi skulle gå ur bilarna. Får spara kakbufén till senare. Nu är jag hemma hos föräldrarna i Rydbo saltsjöbad och stannar tills imorgon. Sedan blir det vidare färd i Sthlm.

Tänkte att jag skulle skriva lite om träning när det gäller en pomeranian. Jag försöker att köra korta pass för att hålla motivationen uppe. Kanske bara två-tre moment och sen blir det lite vila. Det underlättar om man har två hundar. Då kan  man varva och binda upp den ena hunden vid ett träd och låta den ladda inför nästa lilla träningspass. Mina två hetsar varandra i att vilja jobba med mig vilket gör att jag får en bra motivationen i träningen. Det fungerar bäst när momenten i princip sitter och det är mängdträning som gäller. Handlar det om att träna in ett moment från början är det lättare om de skiljs åt annars upplever jag iaf att de har svårare att koppla det vi ska göra. Sen är det som vid all annan träning att det krävs att man själv tycker att det är roligt. Hunden känner direkt på sig om man själv känner sig tvingad att träna. Den träning som håller i längden och ger ngt är den som är rolig för tränaren

Sen en helt annan sak. Jag tycker att det saknas ett hundcafé i Uppsala. Det finns ett i Sthlm och det var jättemysigt att kunna ta med sig hundarna en kall vinterdag och dricka en kopp varm choklad. Är det någon annan som känner samma sak som jag? Vad tror ni att det finns för intresse för ett sådant café? Eller ännu bättre är det någon som känner sig manad att starta ett? Jag skulle bli er trognaste kund:)

En dag på praktiken

Idag har jag varit på Hellströms veterinärpraktik och uppdaterat lite kunskaper. Det blev flera kastrationer, både på hund och katt, som var intressanta. Det kändes skönt att få lite motivation igen till att ta tag i plugget innan skolstarten. Det är alltid lättare att hänga upp kunskapen på ngt man sett i verkligheten istället för att att bara praktisera utantill-lärning. 

Hundarna har fått en vilodag ifrån träningen, men imorgon blir det fullfart igen. Det är dags att plocka fram både koner och apportbock igen till dem för att utöka svårighetsgraden. Det går t o m så bra för Gizze att det förmodligen blir start i lydnadstvåan till slutet av september. För mig är det alltid mer motiverat att träna mot ett mål och en start till i höst känns inte så avlägset med tanke på att han har varit två poäng ifrån ett förstapris i tvåan=) Håll tummarna för oss!

Gonatt

Ny dag - nya möjligheter


Första semesterveckan var vi på Gräsö och tältade en natt. En bild säger mer än tusen ord och visst syns det att de trivs nära vatten:D


Igår tränade jag första passet med hundarna. Det gick över förväntan med Gizze. Han är alltid taggad när vi har haft ett uppehåll men lägg till ost som godis, det ger optimala förutsättningar. Vi körde lite linförighet tilll att börja med och han gick som en smäck. Det var t o m folk som stannande och fascinerades av den lilla hunden som oxå var lydig:) en hundägaare stannade och frågade om träningstips till sin lilla valp. Hon tänkte att den var för liten att träna med överhuvudtaget, var ngn slags chihuahua-blandning men det är aldrig för tidigt att börja träna. Inkallning kan man med fördel börja träna redan med sin åtta-veckors valp. Det är viktigt att de lär sig sitt namn tidigt och att de ska hålla koll på dig och inte tvärtom. det resulterade iaf med att hon blev mer sugen på att träna med sin lilla hund när hon såg oss:)

Få Stella gick träningen inte så bra som tidigare i våras men det är helt kopplad till hennes ryggskada. Viljan är det inget fel på men den är snarare för stark just nu får att det vi ska kunna gå framåt med träningen. Planen för henne är att bara mjukstarta i höst och sen avancera till nästa vår och kanske starta till nästa höst efter hon har haft sin valpkull hos uppfödaren.

Det är jättekul att höra av er andra som har pomeranian därute och tränar och aktiverar dem. Vad upplever ni som svårt med träningen? Är det storleken, motivationen eller kunskapen som brister? Vore kul att få flera att uppmärksamma rasen som utmärkt träningskompis och se flera duktiga pomeranians ute på tävlingsplanerna:D

träna på!

Nystart av bloggen!!


Nu är det dags att ta sig i kragen och rycka upp bloggen igen. Det har hänt mkt senaste året och det som har påverkat mest är Stellas skada. Hon drabbdes av diskbråck i våras och det genomsyrade våran vardag hela våren och början av sommaren vilket resulterade i att hundträningen helt åsidosattes. Nu är hon mycket bättre och kan gå lös igen men det har varit mycket jobb med rehabilitering. Skänker även en tanke till Texas med matte som oxå har en arbetskrävande rehabilitering framför sig.  Även jägarexamens uppskjutning prioriterades bort, men teorin är klar så det är bara att ta sig tid till skjutningen så ska nog examen vara i hamn.

Till hösten kommer jag även att börja fyran på veterinärprogrammet vilket betyder att mitt sociala liv drastiskt kommer att inskränkas men jag är tokigt taggad ändå. Efter en sommar som sköterska på Väsby veterinärmottagning kommer det förhoppningsvis att gå lite smidigare med alla nya inlärningsmoment.

Nu ska jag ut och ta tag i lydnaden igen med min bångstyriga ulltussar som för övrigt är helt urfällda och ser i mina ögon nakna ut:P

peace and löv

RSS 2.0